Skjuthelg på Revingehed

Foto: Magnus Starseth

Foto: Magnus Starseth

Under helgen som gick kom 30 taggade ungdomar till Revingehed för en helg fylld med skjutövningar. 20 av dem sköt 22-long och de resterande tio sköt Ak-4. Några hade skjutit innan men för ett par stycken var det första gången. De som skulle skjuta Ak-4 för första gången var både spända och lite nervösa. Ak-4:ans kraftiga rekyl är respektingivande och kan verka läskig innan man har skjutit de första skotten och lärt sig hantera den på rätt sätt.

Övningen började med skriftliga säkerhetsprov och genomgång av hur vapnen fungerar och hur man laddar och gör patron ur. Detta övades tills alla var säkra på hanteringen och först därefter var det dags att börja skjuta. Eftersom övningen varade från fredag kväll till söndag eftermiddag så upprättades en förläggning i närheten av en av skjutbanorna.

Att skjuta bra är inte lätt. Det krävs mycket träning. Det är inte bara att trycka på avtryckaren utan det är många faktorer som spelar in för att man ska få en bra träffbild, och därför fick deltagarna utbildning i det som kallas SARA, ställning, andning, riktning och avfyring. En stabil skjutställning, kontrollerad andning, stabil riktpunkt och ett mjukt avtryckarfinger, sedan börjar träffbilden att sakta men säkert dra ihop sig. Om någon behövde lite extra hjälp med SARA så fanns det att få bakom skjutvallen där de kunde öva i lugn och ro.

På lördagskvällen efter att dagens skjutning var över så åkte ungdomarna på en oväntad orientering. Kontrollerna var inte av det vanliga slaget utan bestod av diverse tillbehör till de nygrillade hamburgare som väntade på dem när de kom tillbaka. Efter maten fick de ledigt fram till det var dags att sova. Söndagen bestod av mer skjutning och sedan en rejäl vård innan bussen tog dem tillbaka till sina hem.