Övningshelg Önnarp

Klockan 1800 rullar vi ut från Berga kasern i två minibussar, vi är Instruktörer, ungdomar och fotografer som ska dokumentera helgens övningar och prövningar, man kan känna spänningen och förväntningen som ligger i luften denna kalla fredagskväll. Det kommer bli en jobbig men rolig helg för alla inblandade.

Ca 1900 anländer vi till Önnarps övningsfält där vi ska tillbringa helgen, den börjar med att ungdomarna får skotta upp snön runt byggnaderna medans instruktörerna börjar prata om helgens kommande övningar och gör sista planeringen medans man väntar på att ungdomar och instruktörer från Hässleholm och Trelleborg ska ansluta sig till Önnarp.

Ca 2100 är alla utom TTP (tungtransport pluton) från Skövde på plats och kvällen inleds med att man har uppställning i lektionssalen, där ungdomarna presenteras för helgens instruktörer och får kort veta vad som ska hända morgonen därpå, ungdomarna hålls hela tiden med så lite information som möjligt för att hålla dem fokuserade på sin nuvarande uppgift.

Uppställning Foto: Anders Lövgren

Uppställning Foto: Anders Lövgren

Lördag morgon börjar med väckning klockan 0600, frukost intas klockan 0700 för att alla ska vara klara och redo för uppställning på gårdsplan till klockan 0800. Efter uppställning återgår man till lektionssalen för en genom gång av instruktörer om hur en förläggning ska byggas upp, vad som är viktigt att tänka på för att få rutin i uppbyggnaden. För att alla ska jobba mot samma mål, man håller även en genomgång i eldvaktens uppgifter och vikten av att den sköts, då ungdomarna ska spendera natten i tält och det kalla vädret förväntas hålla i sig.

Här blir ungdomarna även uppdelade i två grupper en grupp om 4 ungdomar som ska agera stab och en med resterande ca 20 ungdomar som kommer bygga och bryta förläggning med allt vad det innebär, bland annat om hur man ställer upp tre tält i formation på effektivast sätt.

Ca 0900 utgår ungdomarna och påbörjar sina uppgifter. Gruppen som ska bygga upp en stabs plats, börjar med att röja marken som de rekognoserat fram som bästa plats för staben. Den ska vara tillräckligt stor och plan , men ändå ligga skyddad från insyn. Där får de skotta snö, såga bort rötter och stubbar. Allt detta för att få en stabil grund att placera ut EU-pallar på som bildar grunden till stabs platsen, efter det hjälps de åt att resa tältet, flytta in kamin, bord, kommunikations utrustning och sovsäckar.

Passningsalternativ 1 Foto: Anders Lövgren

Passningsalternativ 1 Foto: Anders Lövgren

När stabs platsen är rest och kommunikation är testad mot instruktörerna som agerar ledning, får de instruktioner om att rekognosera området runt om och hitta det lämpligaste platsen för att slå upp nattens förläggningsplatsen för den stora gruppen ungdomar. De har under tiden staben gjort sitt, tränat under dagen på att resa och bryta tälten med kaminer.

Runt 1700 får ungdomarna i förläggningsgruppen order om att bryta förläggning och göra en förflyttning med tält och övrig utrustning. Denna görs genom området till den plats som stabs gruppen har rekognoserat fram. Efter en jobbig och bitvis riktigt slitig förflyttning med tunga packningar och tältlådor når gruppen fram till platsen där de ska resa tälten för natten. Här får de instruktioner av en av övningsledarna om att en vaktpost ska placeras ut under natten, för att få träning på basskydd och rapportering till stab om händelser under kvällen.

Även söndagen börjar med tidig väckning och frukost klockan 0700. Efter frukost får de order om att bryta förläggningen, när vi kommer upp är ungdomarna lite slitna efter natten men alla är vid gott humör. När allt är packat och klart beger sig ungdomarna åter ut med packning och tältlådor för att förflytta sig ner till asfaltsplanen mitt på området där det inleds en första vård av tälten och övrigt materiel som använts under helgen. Därefter serveras ungdomarna en varm måltid inne i lektionssalen för att sedan avsluta helgen med att vårda förläggningens byggnader som vi spenderat helgen i, detta innefattar bland annat att städa sovutrymmen och övriga gemensamma lokaler.

Vid 16 tiden är vi åter i Helsingborg, ungdomarna är trötta men verkar nöjda med helgens övningar och pratar redan om kommande övningar och aktiviteter medans de lastar av den sista utrustningen på Berga kasern.