Övning ger färdighet

Text och foto: Elisabeth Hagman

Årets höstlovsskola på Falsterbo Kursgård har gått av stapeln. Skolan, som är ett samspel mellan Försvarsutbildarna Skåne och Försvarsmakten, har lockat över 80 lediga Skåneungdomar att dra på sig de gröna kläderna och trotsa höststormarna.

Fokus på praktiska kursspår

Vissa trotsar vädrets makter mer än andra. Det gäller speciellt för deltagarna på den praktiska kursen Överlevnad, som tillbringar nästan hela höstlovet ute i skogen på Falsterbos gamla skjutfält. Inte ens ett tält har de med sig ut. Däremot två stycken slipade överlevnadsinstruktörer som under veckan ska lotsa deltagarna mot fördjupade insikter och kunskaper i konsten att klara sig ute i skogen under primitivare former. Under veckan ska det byggas pilbågar, olika typer av vindskydd och lagas mat i kokgrop. ???Syftet är bland annat att visa ungdomarna att det inte behöver vara kallt och hemskt att vara ute utan möjlighet att komma inomhus???, säger kurschefen Stig Jörgensen. Termometern ligger på knappa fem plusgrader, höstvindarna får löven att virvla och SMHI lovar regn. Det har dock ingen inverkan på deltagarnas humör.

Nytt kursspår

Några andra som också hålls utomhus större delen av veckan är deltagarna på den andra praktiska kursen, den som benämns 18 + och, som namnet antyder, är öppen för ungdomar som passerat 18-årsstrecket. De kämpar under veckan med att bekanta sig med stridsutrustning, AK4B och grunderna i markstrid. Det är första gången en sådan kurs anordnas i förbundet och planeringen har varit lång och noggrann för att nivån ska hamna precis rätt med hänsyn till rådande regelverk. Och eleverna är i goda händer med kursledning från både Hemvärnet och Markstridsskolan. Deltagarna vistas hela dagarna på P7 Revingehed och träffar bara kamraterna på kursgården till frukost och kvällsfika. Mot slutet av veckan bjuds det dock på en kortare uppvisning av vad de lärt sig under veckan. Det är viktigt att de yngre eleverna får se vad deras ungdomsutbildning kan leda till så småningom. Det ger mersmak.

De båda praktiska kurserna har för den här gången fått ersätta Ledarskapskurserna vars mer teoretiska inriktning inte alltid lockar så många deltagare. ???Vi ser att många ungdomar i vår verksamhet går med för att de gillar att jobba praktiskt, att få lite omväxling från skolbänken. Därför testar vi nu att köra två praktiska kurser och sparar ledarskapskurserna till sportlovet”, säger Björn Svensson. ???Ledarskap övas ju även på praktiska kurser, fast ur ett annat perspektiv.???

Grundkursen och fortsättningskursen finns dock kvar och är som vanligt de största kurstäterna med sammanlagt uppåt 50 elever. Här ligger fokus på att skaffa sig grundläggande kunskaper och att befästa dem, samt att få börja smaka på vad det innebär att vara gruppchef och kanske ha ansvar för fler än bara sig själv – en uppgift som kan vara svår nog inne på kursgården, men som mot slutet av veckan ska omsättas i fält, när även dessa kurssteg tar steget ut i den höstliga terränglådan.

Vädret ger utmaningen en extra dimension. Det gäller att anpassa klädseln, äta och dricka och sova när tillfälle ges för att bevara stridsvärdet. ???Att slarva med maten kan man komma undan med hemma, men här straffar det sig direkt. Kroppen orkar inte utan bränsle???, säger Fredrik Hellborg, som till vardags driver företaget Outdoor Fitness i Malmö. Just den här veckan är han dock avdelningschef för grundkursen. I den rollen är han kanske den i instruktörslaget som har den tuffaste utmaningen. Många av hans elever är helt nya i den gröna verksamheten. Några hade inte ens hunnit kvittera ut sin egen utrustning när kursen drog igång. Moment som att passa tiden för uppställningar, att komma ihåg att ta av mössan när man går in, att putsa kängorna och kanske till och med att inte få sova hemma i sin egen säng är utmaningar för många av ???gröngölingarna???. ???Att skrika och peka med hela handen hjälper inte???, menar Fredrik. ???Man får guida och handleda. Hjälpa dem att inse hur viktiga sådana småsaker är för helheten. Och återigen – att hjälpa sina kamrater.???

Att hjälpa varandra är också ledordet för veckan för eleverna på fortsättningskursen. Här handlar mycket om att ta steget från att ta ansvar för sig själv till att svarva ihop grupper och att ta de första stegen mot ledarskap. ???Ödmjukhet inför uppgiften???, står det med stora bokstäver på tavlan i lektionssalen. ???Vi har sagt det till eleverna från dag ett, men de måste få känna på hur det är att sitta med ansvaret för andra, at ta emot och ge order innan de riktigt greppar hur svårt och viktigt det är att vara ödmjuk och lyhörd som chef. Den som gapar och skriker på sina kamrater får aldrig gruppen med sig???, menar kurschefen. Och det fungerar.

Kursveckan avslutas i vanlig ordning med en kamratmarsch där GK- och FK-eleverna slås ihop i tvärgrupper. ???Det är härligt att se hur de lite mer erfarna eleverna verkligen stöttar och hjälper de nya. De har verkligen greppat det där med gruppkänsla???, säger instruktör Markus Karlsson. ???Då har vi lyckats.???