Med gripen i sikte

Kävlinge och Malmö i gemensam dagsövning.

Klockan är knappt åtta på morgonen och det är full fart på gården i Furulund. Instruktörerna har varit igång sedan sju och ungdomarna börjar samlas. Det är ingen stor grupp, fyra från Kävlinge och fyra från Malmö, men de är taggade och nyfikna på vad som kommer att hända under dagen. De delas in i två grupper med fyra i varje. Först skall sambandet upprättas. En högantenn 2 skickas upp på baksidan av huset och sedan är det dags att ge sig iväg. Övningen utspelar sig på olika ställen i Furulund och Kävlinge och det blir många kilometers marsch för dem innan allt är över.

Framme vid den första stationen väntar precisionskast med blind handgranat. Deras förmåga att koncentrera sig och ha rätt vinkel på tungan i munnen sätts på prov. Varje miss ger nämligen skön fysisk träning för hela gruppen när alla är klara. Ingen grupp klarar sig undan. Färden går vidare tillbaka till gården där de skall bygga vindskydd och göra upp eld för den kommande middagen.

Det går segt. En riktig utmaning för gruppcheferna. Ungdomarna är kalla, trötta och lite ovana men till slut har de byggt ett bra vindskydd och eldens lågor slår högt.

Efter en snabb lunch och med påfyllda krafter ger de sig iväg igen, nu mot ett uppdrag där de måste visa sin skarpa blick. Olika saker finns utlagda i terrängen och deras uppgift är att på kort tid upptäcka så många av dem som möjligt. En del saker hittar de direkt medan andra saker smälter in väldigt bra och är svåra att se. Efter att återigen ha fått motionera hjärnan är det dags att trampa iväg mot nästa mål. Många var de som trodde att det var helg och då slipper man skolan. Men icke. Här får de stora ögon när de sätts inför två skriftliga prov. Ett av proven skall lösas individuellt och ett skall gruppen lösa ihop. Frågorna är såklart militärt vinklade och det visade sig efteråt att de har lärt sig många saker under årens lopp, även de som inte har varit med så länge visar goda kunskaper.

Med hjärnan i spinn går de sedan i riktning mot dagens tyngsta uppdrag, att bära en av de tyngre instruktörerna på bår längs en snitslad sträcka. Inte heller detta lyckas knäcka deras humör. Stärkta av sin nyfunna styrka efter bårbärningen kommer de fram till nästa station som är Social Patrol. För någon är det ett nytt ord, för andra är det vardagsmat. De får en karta med en inritad slinga de kall följa och längs denna händer det lite olika saker. Personer kommer fram och försöker sälja saker till dem, andra måste de försöka dra viktig information ur.

Vid det sista delmomentet dyker de på två vapensmugglare som genast försöker fly. En av dem kommer undan men den andre blir snabbt omhändertagen och visiterad. Efter att MP kommer och hämtar den omhändertagne personen blir det snabbmarsch tillbaka till gården.

Den sista biten fram går längs marchaller och de möts av ett uppställt instruktörslag. De sätter sin packning och ställer upp framför. En och en blir de uppkallade och får gå fram och hämta sin belöning.

Dagens gärningar ger dem nämligen det fina gripenmärket. Märket i fråga får de levererat lite senare och till dess får de ett intyg på avklarad övning och några trevliga småsaker som förhoppningsvis håller dem sysselsatta tills märkena kommer. Efter ceremonin bjöds det korv med tillbehör och marshmallows och de som ville kunde stanna kvar och njuta av värmen och maten innan det var dags att åka hem.

Från oss alla till er alla, en riktigt god jul och ett gott nytt år!

 

Text och foto: Magnus Starseth