Kursstege vecka 8 i Falsterbo

Elever ur överlevnadskursen gör frukost och tillverkar pilspetsar.

Elever ur överlevnadskursen gör frukost och tillverkar pilspetsar.

Det har varit full aktivitet på Falsterbo kursgård veckan under sportlovet. Årets vecka 8-kurs bjöd på den vanliga kursstegen, en instruktörsskola och en överlevnadskurs. Den här gången erbjöds det även en helt ny kurs med inriktning på logistik för de som ville ha en djupare inblick i hanteringen och skötseln av den materiel som finns på de egna avdelningarna.

I början av veckan var det mycket teori på schemat. När vi besökte grundkursen höll halva styrkan av dem på att lära sig sätta upp högantenn 2k medan den andra halvan satt i lektionssalen och fick lära sig om hur olika typer av stridsmedel påverkar oss. De fick bland annat veta att Botulinumtoxin är så giftigt att det bara krävs något enstaka gram för att utplåna hela Sveriges befolkning. Fortsättningskursen hade repetition av radio 145 och övade på att upprätta samt bryta station.

Ledarskapskursen tränade på att hålla lektioner för varandra och fick nyttig kritik efter varje genomförande. Ämnena var varierande. Någon höll lektion i sjukvård medan andra provade att hålla lektion i sambandstjänst, exercis eller det militära gradsystemet. Även instruktörsskolan höll lektioner. Det var de som ledde grundkursens övning i att sätta upp högantenn 2k på gräsplanen utanför lektionssalen samtidigt som de blev bedömda av chefen för grundkursen. Inne hos instruktörsskolans logistikelever övades det intensivt på hur man sköter om sitt förråd och håller god ordning på all materiel.

Niklas Bengtsson, 15 år, som kommer från FMCK i Malmö gick grundkursen och det var första gången han hade på sig de gröna kläderna. ???Jag vill lära mig mer om disciplin??? berättade han och han längtade tills de skulle ge sig ut i fält senare i veckan.

Emilia Krusell, 17 år, från Helsingborgs ungdomsavdelning gick också grundkursen. Hon hade fått många nya vänner och hon upplevde att kamratandan och omtänksamheten mellan gruppmedlemmarna var väldigt stor. ???Om man själv inte orkar eller inte kan så kommer det någon fram till en och hjälper och ingen tittar ner på en eller tycker man är konstig.??? sa hon.

Tempot kunde ibland kännas högt för de nya medan en och annan gärna ville ha det lite tuffare. De flesta av ungdomarna vi pratade med var väldigt intresserade av Försvarsmakten och tänker göra GMU vid något tillfälle.

Den praktiska överlevnadskursen levde som alltid ett eget, lite primitivare liv vid sidan av de andra ungdomarna och instruktörerna. De åkte tidigt ut i fält och fanjunkaren Stig Jörgensen visade eleverna hur man bygger vindskydd, sätter upp enkla tält, lärde dem hur man gör upp eld och vad man kan äta och på andra sätt använda sig av i naturen för att överleva. De fick även lära sig hur man tillverkar en egen pilbåge och hur man gör pilar med spetsar av flinta. Överlevnadskursen har snabbt blivit en väldigt uppskattad kurs. Kursen har minst utrustning och materiel att tillgå men är ändå den som är mest utvilad och mätt. Det är ett gott betyg till kunskaperna hos kursledarna.

På torsdagen åkte grundkurseleverna ut i fält och lärde sig sätta upp en förläggning med alla dess tillbehör. Eleverna ur fortsättningskursen fanns redan på plats där ute. De åkte ut i skogen under onsdagen och hade redan sovit där en natt. Några elever ur grundkursen visste redan hur man gjorde med förläggningen men för de flesta var detta helt nytt. De sov en natt i fält och på fredagen var det dags för den stora kamratmarschen. Den planerades av eleverna på instruktörsskolan under början av veckan och genomfördes med hjälp av ledarskapskursen som planerade de moment som skulle inträffa under marschen. Eleverna från grundkursen och fortsättningskursen delades in i åtta grupper och gav sig iväg med jämna mellanrum. De första fyra momenten utspelade sig nere på Falsterbofältet. Där skulle de göra upp eld på tid, bära bår, bedöma avstånd och ta sig igenom ett nät som spänts mellan två träd. Efter detta gick de med hjälp av en karta iväg tillbaka mot kursgården. På vägen stannade en grupp upp kort när en av deltagarna fick ont i fötterna. Alla hjälptes snabbt åt att fördela ut elevens packning till de andra gruppmedlemmarna för att avlasta och sedan gav de sig iväg igen. Gruppgemenskapen var total. Första momentet de stötte på var målupptäckt. De skulle upptäcka saker som var utlagda i terrängen och även kunna de korrekta namnen på dem. Efter detta togs packningen på igen och marschen fortsatte. En bit längre fram hördes plötsligt skrik. Någon inne i skogen hade blivit skadad och gruppen rusade fram för att hjälpa. De hittade tre personer. En satt lutad mot ett träd och hade råkat skära sig i benet med en kniv. En annan person låg medvetslös och den sista personen gick omkring och var chockskadad. Alla tre fick snabbt den hjälp de behövde och kunskaperna i första hjälpen visade sig vara generellt bra i alla grupperna. Efter en kort marsch till och en snabb lunch så gick marschen den sista biten tillbaka till kursgården där fler moment väntade. Ett minnesmoment där de skulle komma ihåg så mycket saker som möjligt som fanns utlagda på en presenning och ett moment där de fick i uppgift att upprätta en Ra 145 så snabbt som möjligt. Ett sista överraskningsmoment bestod av att med hjälp av kniv, ett eldstål och en bit näver få igång en eld. Det var överlevnadskursen som stod för detta sista moment och det visade sig inte vara det lättaste att klara, speciellt eftersom det var på tid.

Efter detta sista moment var marschen avklarad och nu väntade bara vården och sen var den här dagen över. Instruktörsskolans logistikelever ledde vården och inlämningen av den gemensamma materielen. Pulsen steg rejält på logistikeleverna när det var saker överallt och det gällde att ha full koll på allting i det organiserade kaos som ofta uppstår när det är dags att vårda saker. Allting gick dock att reda ut och efteråt kunde alla varva ner och ta en välbehövlig dusch innan det var dags för den fina avslutningsmiddagen på kvällen. Kursgårdens kockar hade verkligen visat vad de går för. Under middagen hölls det tal, delades ut priser till bästa grupper och ett och annat pianostycke spelades av elever som ville bjuda på sina civila kunskaper, vilket uppskattades väldigt mycket av alla.

Efter middagen kom godiset fram och ungdomarna gick för att se på film i en av lektionssalarna. På lördagsmorgonen väntade städning av logementen och inlämning av sängkläder innan det var dags att ta tårdrypande farväl av alla nya, kanske livslånga kompisar och åka hem igen, med stor längtan efter nästa kurs då de kan ses igen.

Text och foto: Sandra Borgström och Magnus Starseth.