Kurs i Falsterbo och Öresund

Under marsch mot fältet

Under marsch mot fältet

Det är torsdag och den femte dagen på kursen när jag möter upp eleverna ur grundkursen och instruktörsskolan på Falsterbo kursgård. Truppen var precis på väg att lämna området när jag kom, och Björn Svensson, chef för instruktörsskolan, förklarade att hans elever nu ledde marschen ner mot gamla skjutfältet och att vi skulle möta upp truppen där senare.

Kamrathjälp

Kamrathjälp

Nere på skjutfältet var fortsättningskursen i full färd med ett sjukvårdsmoment. Kamrathjälp är en viktig del i utbildningen då eleverna förväntas kunna ta hand om sig själv och sina kamrater i verksamhetens olika moment. En del av eleverna blev utsedda att vara skadade och fick en lapp av instruktörerna som beskrev vilken typ av skada de hade. Dom fick sedan spela ut denna skada medan deras kamrater fick omhänderta dom.

När grundkursen väl anlände till övningsfältet blev det gemensam utspisning tillsammans med fortsättningskursen.

Eleverna delades sen in i olika grupper, blandat grund- och fortsättningskursare och fick i uppgift att upprätta tältförläggning. Jag passade givetvis på att prata med några av eleverna.

Jasmine, som kommer ifrån Hässleholm, berättade att hon haft roligt hitintills under veckan och att hon kom i kontakt med Försvarsutbildarna när föreningen i Hässleholm gjort ett utskick till skolungdomarna i kommunen. Framförallt tycker hon att det varit skoj att träffa nya kompisar samt vänner sedan tidigare gemensamma övningar.

Även elever från Sjövärnskåren var med på kursen, som en del av deras fältutbildning. Ottilia är en sådan elev som tidigare gjort motsvarande utbildning i flygvapnets regi. Hon uppskattar de gemensamma övningarna. Fältövningar är dessutom en välkommen kontrast från sjölivet och ger en bild av vad en eventuell GMU skulle kunna innebära.

Blivande maskinist?

Blivande maskinist?

En spännande och ny upplevelse för försvarsutbildarnas elever var också ett marint spår där sjövärnskåren ställde upp med instruktörer och fartyg. På kvällen kunde jag möte upp med dessa elever när SVK 11 Östhammar angjorde Falsterbokanalen. När jag skulle gå ombord fick jag också respektera vissa traditioner som tydligen finns i det marina, vilket bara det var spännande. Väl ombord blev jag runt visad av Julia Anagrius som bland annat visade upp var dom bodde och hur trångt det var ombord. Jag blev även visad maskinrummet och bryggan. Eleverna verkade ha haft en lärorik och rolig utbildning så här långt och humöret var synnerligen gott bland alla.