Hur ser ett sportlov i Falsterbo ut?: Del 2

Kamratmarsch

Kamratmarsch Foto: Sandra Borgström

När vi kom till verksamheten ute på fältet så var ungdomarna redan i full gång med att lösa olika uppgifter på plats i sina grupper. De var sammanlagt 6st grupper med en blanding av Grundkursen (Gk) och Fortsättningskursen (Fk) och på plats här så var det 4 olika stationer. Här fanns det allt från att tända eld med hjälp av de kunskaper de lärt sig under kursen till att springa fram till en radio och få en fråga som de skulle svara på för att få en radiodel som de senare skulle springa tillbaka med för att upprätta en komplett radio.

Efter hand som grupperna blev klara med de olika stationerna på plats så blev de ivägskickade ut för att vandra samma väg tillbaka till kursgården.

På vägen fanns det också ett antal olika stationer som varje grupp fick lösa, antingen på egen hand eller hela gruppen tillsammans. De som håller i dessa övningarna är Instruktörsskolan och det är även de som har kommit på övningarna.

Station 5.

Denna stationen kallas för ???klossgång??? och går ut på att man med hjälp av 3st vedklossar ska man ta sig fram och förbi utpekade markeringar utan att röra marken. Trillar man så får man börja om från början. Man samlar poäng efter varje markering man passerar uppe på klossarna. Grupper har 4 minuter på sig att samla in så många poäng som möjligt på vilket sätt de vill.

Station 6.

På denna stationen så ska gruppen så snabbt som möjligt sätta ihop en bår, lasta den med 2 utav sina packningar och sedan gå runt en utmarkerad bana, komma i mål och dra isär båren till dess ursprungliga skick. Ungdomarna får själv välja hur många de vill som ska bära båren men det är minst 2 personer på en bår.

Station 7.

Här krävs det förtroende för kamraterna Foto: Sandra Borgström

Här krävs det förtroende för kamraterna Foto: Sandra Borgström

Här står gruppen i ett led bakom varandra med gruppchefen först som inte kan se någonting och alla måste hålla i snöret som de går bredvid. Gruppen ska med hjälp av sina röster kunna leda sin grupppchef igenom denna banan på så snabb tid som möjligt. De är även fastbundna i varandra så att de håller ihop.

Längs vägen och ungefär halvvägs tillbaka till kursgården så stannar alla grupper på samma plats för att äta lunch och eventuellt ta hand om skoskav eller andra skador för att den praktiska kursen har riggat upp ett sjukvårdstält och de viktigaste materialen som kan behövas. Vill man värma sig så kan man också göra det i och med att tältet har en kamin.

När lunchen har kommit och den första gruppen som anses vara klara fortsätter spåret tillbaka till kursgården.

Station 8.

Detta är en av mina favoritstationer som vi fick se, det är alltså en hinderbana som de själva har konstruerat upp. Vi har allt från att hoppa över stockar till att springa i djupa vattenpölar. Men här ska alltså gruppen tillsammans ta sig igenom denna bana på snabbast tid. Banan är ungefär 300 meter lång i en riktning och gruppen har inte klarat av banan förrän de har tagit sig fram och tillbaka till start igen. För att få poäng här så ska gruppen klara av alla hinder och på så snabb tid som möjligt.

Station 9.

På denna stationen så är det uppsatt i en lite klurig miljö. Det finns en öppen eld en liten bit bort, toapapper och ved klossar. Gruppens uppgift är att bränna av ett snöre utan att röra snöret. De får 1 tändsticka av instruktörerna och under snöret ligger papper och lite pinnar (eleverna har själva kniv och jukkasticka på sig). Det klurigaste med denna stationen är att eleverna får bränna av snöret på vilket sätt de vill, men det får de inte veta. De får bara veta att de ska bränna av snöret och att de får 1 tändsticka av instruktörerna.

Det var bara två utav grupperna som kom på att de kunde bränna av snöret med en tändare. En annan grupp tog eld från den öppna elden som var en bit bort och brände av repet.

Resten klarade inte uppgiften i tid och var tvungna att avbryta och gå vidare utan poäng.

När all vård och inlämning av den materiel de har använt under veckans gång är klar får ungdomarna slappna av och ta sig en välbehövlig dusch. Klockan sex är det sedan dags för den fina avslutningsmiddagen inne i matsalen. Ungdomarna sitter i sina respektive kursgrupper och ser både trötta och slitna ut men samtidigt väldigt glada att de har klarat sig ända till slutet.

Avslutningsmiddagen smakar extra gott efter ett par dagar i fält Foto: Magnus Starseth

Avslutningsmiddagen smakar extra gott efter ett par dagar i fält Foto: Magnus Starseth

Menyn har bestämts av elevnämnden och består av schnitzel med tillbehör och glass till efterrätt. Under middagen delas priser ut till de lag som har presterat bäst under kamratmarschen. Det blir även ett och annat uppträdande och en av ungdomarna spelar ett fint och uppskattat stycke på piano.

När maten har sjunkit undan splittras grupperna. Ungdomarna går till en av lektionssalarna och tittar på film och äter godis medan instruktörerna och de ansvariga för kursen drar sig undan till ett rum intill matsalen för att leka ???kaptensleken???, en ganska svår frågesport som har sammanställts av skolchefen, kaptenen Jerker Andersson. De två bästa lagen vinner priser i form av kåsor och sporkar. Hela gänget sitter kvar efteråt och umgås medan vi drar oss bort från kursgården för den här gången.