Högt tempo under Operation Ragnarök

Förflyttning av vattendunkar kan vara jobbigt, särskilt iförd skyddsmask. Foto: Magnus Starseth

Lördag klockan 09:30, det är dag två i övningen och eleverna har ägnat gårdagens kväll och natten till att förflytta sig till sina förläggningsplatser och upprätta skärmskydd. För eleverna började dagen ett par timmar tidigare, och grupperna har fått i uppgift att ta sig till olika punkter för att lösa uppgifter. En av grupperna som deltar i övningen marscherar nu in på parkeringen framför Ellagård som är stabsplats för övningen. Eleverna är märkbart trötta men vid gott mod och vår kamera inbjuder givetvis till lite fåniga grimaser och lite spexande. De tas emot av instruktörerna som ger direktiv för dagens första moment. Gruppen ska på ett stafettliknande sätt inhämta alla delarna till en RA145, upprätta stationen och genomföra ett förbindelseprov. Runt om på övningsfältet genomför de andra tre grupperna liknande delmoment. När momentet är avklarat anmäler gruppchefen in det till staben och inväntar sedan direktiv för den fortsatta verksamheten.

Vi följer grupperna under förmiddagen då de roterar runt mellan de olika ???stationerna???. De genomför bl.a. en hinderbana iförd skyddsmask där gruppen samtidigt skulle få med sig två fyllda vattendunkar. På en annan station fick grupperna en spaningsuppgift och på den fjärde bestod utmaningen av att såga halvmeterlånga stycken av en trästock.

– Det har varit bra och roligt, man får lite känslan av en fälttävlan där grupperna tävlar mot varandra, säger Jonathan Densfelt från Malmö.

– Övningen går ut på att eleverna tillsammans ska lösa uppgifterna, eleverna ur ledarskapskursen får öva på rollen som gruppchef och alla får tillämpa den kunskap de förskansat sig över året, säger övningsledare Jesper Nilsson.

När vi lämnar övningen på eftermiddagen väntar nya uppgifter för grupperna och kvällens moment lovar att bjuda på något alldeles extra. Spännande!