Blåljusövning med Ungdomsavdelningen i Sjöbo

Helgen fick ett blått skimmer över sig för Sjöbos ungdomar. De ryckte in på Björka övningsfält på lördagsmorgonen och fick därefter besök av en polis ifrån Malmö som berättade om sitt jobb och visade en del av sin utrustning. Några av ungdomarna var sedan tidigare intresserade av att bli poliser så detta var ett uppskattat moment. Efter att polisen åkt iväg åt de lunch och sedan restes en enklare förläggning. Det var en stressfri övning så de hade gott om tid på sig att göra det ordentligt. Lunchen de fick bestod av en kycklingrätt som tillagades utomhus. Det var ett av hunden Boss, som var med ungdomarna, favoritmoment.

När tältet var på plats gick övningen över till att handla om sjukvård. Två personer som jobbade inom sjukvården civilt men som även var sjukvårdare i Hemvärnet lärde ungdomarna allt om L<C>ABCDE, hur man sätter en tourniquet och andra väldigt viktiga saker som alla, inte bara sjukvårdare, måste kunna ute i fält. De upptäckte snabbt att det gör ont att sätta en tourniquet, riktigt ont, och det kunde man se i deras ansikten under det momentet.

Ungdomarna hade inga problem att genomföra alla moment som de kastades in i. Oliver Ekberg, 17, berättade att han hade fått ett stort intresse av hundar och i framtiden ville jobba som hundförare. För några av de andra väntar en GU-F inom frivilligorganisationerna eller en GU i Försvarsmakten. En del ungdomar, som Anton Karlsson, stannar kvar i verksamheten och blir instruktörer efter att de är för gamla för att fortsätta vara ungdomar. På det viset hålls verksamheten aktuell och förnyas hela tiden.

Text: Magnus Starseth